KAMU VE ÖZEL SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VE MALPRAKTİS NEDENİYLE RÜCUEN TAZMİNAT
31848 Sayılı 27/05/2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanunla 3359 sayılı Kanuna Ek 18. madde eklenmiştir. Bu madde ile sağlık çalışanları hakkında soruşturma yapılması izne tabi tutulmuştur.
Yükseköğretim Kanununun 53 üncü maddesinde yer alan soruşturma usulüne tabi olanlar, yani, öğretim elemanları (yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileridir) hariç olmak üzere; "kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar hakkında" 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
4483 sayılı Kanunun 8. maddesinde; "soruşturma izni, şikayet, ihbar veya iddia konusu olaylar ile bunlara bağlı olarak ileride soruşturma sırasında ortaya çıkabilecek konuları kapsar. Soruşturma sırasında izin verilen olay ve konudan tamamen ayrı veya farklı bir suç olarak nitelendirilebilecek bir fiil ortaya çıktığında, yeniden izin alınması zorunludur. Suçun hukuki niteliğinin değişmesi, yeniden izin alınmasını gerektirmez." şeklinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda soruşturma izni, maddede yer alan hususlarda istenebilecektir.
Ek 18. madde de; "Soruşturma izni, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilir. Soruşturma izni verilmesine ilişkin 4483 sayılı Kanunun 7nci maddesindeki süreler, iki kat olarak uygulanır. Mesleki Sorumluluk Kurulunun kararlarına karşı Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz edilebilir." şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Bu kapsamda Mesleki Sorumluluk Kurulu soruşturma izni vermeye yetkili merci olarak tayin edilmiştir.
İdare tarafından ödenen tazminatlar nedeniyle ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından 1 yıl içerisinde karar verileceği belirtilmiştir. Ek 18. madde 2. fıkrası ile "Kamu kurum ve kuruluşları ve Devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından bir yıl içinde karar verilir."
3359 sayılı Kanuna eklenen geçici madde ile daha önce soruşturma izni verilenler bakımından uygulanmayacağı belirtilmiştir. Geçici 13. madde; "4483 sayılı Kanun hükümleri uyarınca haklarında kesinleşmiş bir soruşturma izni verilenler bakımından uygulanmaz ve soruşturma veya kovuşturmalara devam olunur."
Ayrıca geçici maddenin ikinci fıkrasında, idare tarafından ödenen tazminatlar nedeniyle açılan rücu davalarından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (27/05/2022 Tarihinden itibaren) Mesleki Sorumluluk Kuruluna başvurması için idareye iki aylık süre verilecektir. Başvuru yapılmaması halinde davanın usulden reddedileceği, yargılama giderlerinin taraflar üzerinde bırakılacağı ve idare aleyhine vekalet ücretine hükmedilmeyeceği belirtilmiştir. Geçici 13. madde 2. fıkra; "Kamu kurum ve kuruluşları ve Devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yapmış oldukları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı açılan rücu davalarından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yargılaması devam edenler bakımından ek 18 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca karar verilmek üzere Mesleki Sorumluluk Kuruluna başvurması için davacıya iki aylık süre verilir. Başvuru yapılmaması hâlinde dava usulden reddedilir. Bu durumda yargılama gideri taraflar üzerinde bırakılır ve davacı aleyhine vekâlet ücretine hükmedilmez."
Sonuç olarak, kamu veya özel sağlık kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensupları hakkında soruşturma yapılması Mesleki Sorumluluk Kurulunun soruşturma iznine bağlı hale gelmiştir. Ayrıca yapmış oldukları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle diğer bir ifade ile malpraktis (tıbbi uygulama hatası) nedeniyle idare tarafından ödenen tazminatlara ilişkin Mesleki Sorumluluk Kuruluna, ilgili sağlık çalışanına rücu edilip edilmeyeceğine ilişkin karar verme yetkisi tanınmıştır. Kurul, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığını ve kusur durumunu gözeterek rücu edilip edilmeyeceğine karar verecektir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, ödenen tazminatlar hakkında rücu kararı verirken, görevin gereklerine aykırı davranış ve kusur durumuna ilişkin ne şekilde bir değerlendirme yapılacağına ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır.